Brezplačna dostava za naročila nad 30 €.

Tel. 030 347 400

E: podpora@patris-health.si
T: 030 347 400

 

 

Izpostavljeni izdelki

Test za celiakijo forum (vprašanja in odgovori)

Test za celiakijo je visoko zanesljiv, klinično preizkušen in certificiran hitri test za samotestiranje celiakije doma, namenjen odkrivanju protiteles IgA proti tkivni transglutaminazi (tTG-IgA), ki so klinični označevalec prve stopnje pri diagnozi celiakije – doživljenjska intoleranca na gluten.

Testiranje je preprosto in traja približno 20 minut – 5 minut za analizo in 15 minut čakanja na rezultat. Za analizo potrebujete le kapljico krvi s konice prsta. Ker je test hiter, varen in zanesljiv, ga lahko opravite tudi sami doma (samotestiranje).

Postopek testiranja za celiakijo

  1. Iz prsta odvzamete vzorec krvi.
  2. Kri in testno raztopino dodate na testno napravo.
  3. Počakate 15 minut na rezultat.


Odčitavanje rezultata

Rezultat izveste 15 minut po tem, ko na testno napravo dodate kri in testno raztopino. Rezultat je lahko pozitiven, negativen ali neveljaven. Rezultat vam pove, če so v vašem telesu prisotna protitelesa proti tkivni transglutaminazi, ki so znak celiakije.

V nadaljevanju odgovarjamo na pogosta vprašanja o testu za celiakijo, ki se pojavljajo na forumih.

Kazalo

Ali je treba pred testiranjem s testom za celiakijo zaužiti gluten?

Takoj pred testiranjem ni treba zaužiti glutena, vendar je kljub temu najbolje, da niste na dieti brez glutena. Test je treba opraviti ob redni prehrani (vključno z glutenom), da bi zagotovili točne rezultate.

S tem krvnim testom za celiakijo se namreč v polni krvi odkrivajo specifična protitelesa proti tkivni transglutaminazi tipa IgA. Ta protitelesa proizvaja imunski sistem telesa, ko oseba s celiakijo uživa gluten.

Kdaj je testiranje za celiakijo priporočljivo?

Test za celiakijo (celiakija test) je priporočljiv še posebej ljudem, ki pri sebi opazijo simptome in znake celiakije, ko zaužijejo gluten ali so v sorodu z osebo, ki ima celiakijo.

Strokovnjaki priporočajo testiranje za celiakijo še posebej osebam s simptomi in znaki celiakije po tem, ko zaužijejo gluten[1], kot so:

  • driska,
  • bolečina v trebuhu,
  • Napihnjenost,
  • slabost in bruhanje,
  • izguba telesne teže,
  • izpuščaji na koži in srbečica,
  • anemija (pomanjkanje železa v krvi),
  • utrujenost in slabo počutje.

Večje tveganje za celiakijo imajo družinski člani obolelega za celiakijo[2], zato je v takšnem primeru priporočljivo testiranje za celiakijo cele družine. Večje tveganje za celiakijo imajo med drugimi tudi osebe z downovim sindromom, diabetesom ter avtoimunsko boleznijo ščitnice[3].

Če sem na brezglutenski dieti, ali je testiranje s testom za celiakijo še vedno smiselno?

Test ni primeren za osebe, ki so na brezglutenski dieti oziroma test ni relevanten, če ne uživate glutena že več kot dva meseca. V vaši krvi verjetno ne bo prisotnih protiteles proti tkivni transglutaminazi (IgA-tTG), ki jih test zazna. Zato testiranje ni smiselno. V takem primeru bo rezultat testa lažno negativen, čeprav morda trpite za celiakijo.

Ali je test za celiakijo primeren za testiranje otrok?

Noben hitri test za celiakijo ni primeren za otroke, mlajše od 2 let. Zaradi šibkejše občutljivosti seroloških testov krvni test tTG ni priporočljiv za otroke, mlajše od 2 let[4]. Razmisliti je treba o drugih diagnostičnih metodah.  Če mora vaš otrok opraviti testiranje, se posvetujte z zdravnikom.

Ali test za celiakijo pokaže občutljivost na gluten?

Ne direktno. Na žalost posebni testi za preobčutljivost na gluten ne obstajajo. Občutljivost na gluten se ugotavlja z izključevanjem drugih stanj, povezanih z glutenom, na primer celiakije ali alergije na pšenico[5]. V tem kontekstu je krvni test za celiakijo še posebej koristen, saj lahko pomaga izključiti prisotnost protiteles IgA-tTG, ki so klinični znak celiakije.

Kako deluje hitri test za celiakijo Patris Health (celiakija test)?

Hitri test za celiakijo je imunokromatografski test, ki zazna protitelesa IgA proti tkivni transglutaminazi (tTG). Če vzorec vsebuje ta protitelesa, se bodo vezala z antigeni, ki so nanešeni na kolidnem zlatu na testni ploščici. Glede na rezultat se črtica na testni ploščici temu primerno obarva. Pri tem rezultat testiranja izveste že v 15 minutah po izvedbi testa. Celotno testiranje (skupaj s čakanjem na rezultat) pa traja približno 20 minut.

Kako točen in zanesljiv je Test za celiakijo Patris Health®?

V okviru klinične študije ovrednotenja delovanja je naš test za celiakijo enak rezultat kot laboratorijski testi v 97 % primerov. Poleg tega je test zelo zanesljiv. Temelji na uveljavljeni tehnologiji, v kliničnem okolju pa test uporabljajo že več kot 10 let.

Test za celiakijo Patris Health® je proizveden v Franciji iz visoko kakovostnih materialov po standardu ISO13485. Certificiran (CE0483) je v Nemčiji in odobren za domačo uporabo s strani evropskega priglašenega organa.

Kateri sta dve bistveni prednosti testa za celiakijo Patris Health®?

Test je občutljivejši in bolj specifičen za celiakijo kot običajni DPG testi (deaminiran gliadinski peptid).

Test je točnejši (97 %) od priporočenega standarda 95 %, ki ga priporoča Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehranske smernice za diagnosticiranje celiakije.[6]

Kaj naj naredim, če test ne deluje?

Če zaradi kakršnega koli razloga test ne deluje, ga fotografirajte in nam fotografijo pošljite po e-pošti na naslov podpora@patris-health.si.

Prosimo upoštevajte: Naši kompleti za testiranje so preprosti za uporabo in razviti še posebej za posameznike brez izkušenj. Napake se dogajajo predvsem, ko se navodila za uporabo ne upoštevajo natančno. Korakov testiranja se ne sme preskočiti. Komplet za testiranje vsebuje podrobna in ilustrativna navodila za uporabo. Če jih natančno upoštevate, ne boste imeli nobenih težav.

Ali je celiakija enako kot intoleranca na gluten?

Celiakija in intoleranca na gluten sta lahko dve različni stanji.

Celiakija

Celiakija je imunsko pogojena bolezen tankega črevesa, ki nastane kot posledica uživanja glutena pri genetsko predisponiranih osebah.[7]

Diagnostična merila ESPGHAN (Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano) opredeljujejo celiakijo kot dosmrtno motnjo tolerance za gluten.[8]

Intoleranca na gluten

Ljudje, ki nimajo celiakije in še vedno občutijo simptome značilne za celiakijo, imajo lahko intoleranco na gluten (preobčutljivost na gluten), ki ni celiakija (angl. Non-Celiac Gluten Sensitivity – NCGS).

Glede na raziskave, bi lahko imelo intoleranco na gluten, ki ni celiakija, kar 6 % prebivalstva (6-krat pogosteje od celiakije). Zanjo so značilni simptomi kot so bolečine v trebuhu, ekcem ali srbečica, glavobol, zmedenost, utrujenost, diareja, depresija, anemija, otrplost nog, rok in prstov in bolečine v sklepih.[9]

Koliko ljudi ima celiakijo?

Celiakija je razširjena pri 1 % do 2 % prebivalstva in lahko doseže tudi 20 % delež pri ljudeh v skupinah z visokim tveganjem.[10]

Večjemu tveganju za celiakijo so najbolj izpostavljeni ljudje, ki so v sorodu z osebo, ki že ima celiakijo, še posebej, če ima celiakijo kdo iz ožje družine (oče, mama, brat ali sestra).[11]

Veliko število oseb s celiakijo niti ne ve, da ima celiakijo. 80 % do 90 % primerov celiakije je namreč še neodkritih.[12]

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4409570/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4409570/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4409570/
  4. Husby S. et al. ESPGHAN Guidelines for Diagnosis of Coeliac Disease. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2012, 54(1).
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488826/
  6. Husby S. et al. ESPGHAN Guidelines for Diagnosis of Coeliac Disease. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2012, 54(1).
  7. Kelly P. C., et al., 2015. Celiac Disease: Clinical Spectrum and Management. Advances in Diagnosis and Management of Celiac Disease. Gastroenterology, 2015(148(6)), 1175-1186.
  8.  NASPGHAN, 2005. Clinical Guideline: Guideline for the Diagnosis and Treatment of Celiac Disease in Children: Recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2005(40), 1-19.
  9. Sapone A., et al., 2012. Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Medicine, 2012, 10:13.
  10. Jean-Pierre O., et al., 2014. New European Recommendations for the Diagnosis of Celiac Disease in Children: Did the Experts Make it Simple? International Journal of Celiac Disease, 2014(2(3)), 86-88.
  11. Freeman J. H., 2010. Risk factors in familial forms of celiac disease. World Journal of Gastroenterology, 2010(16(15)), 1828-1831.
  12. Steel R. Diagnosis and management of coeliac disease in children. Postgraduate Medical Journal, 2011(87), 19-25.
    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Brezplačna dostava

    Za naročila nad 30 €.

    Diskretna dostava

    Brez oznak o vsebini paketa.

    Nakup brez tveganja

    Zamenjava ali vračilo denarja.

    Varen način plačila

    Stripe / Kartice / Po povzetju